vivalaharaldsby.blogg.se

Vi är ett par från Österbotten som på sommaren 2013 bestämde oss för att flytta till Åland i behov av miljöombyte.. ett litet äventyr. Tanken var att vi skulle stanna 1 år, men det ser ut att bli på obestämd tid. För att ni där hemma skall ha en aning om hur våran vardag ser ut här på kobben så kommer det att finnas inlägg och bilder som ni kan kika på.

jobba jobba!

Publicerad 2013-09-30 21:22:36 i Allmänt,

Hemma eftet tredje jobbdagen på raken och har ännu en dag till innan jag kan pusta ut. Har då jobbat 126 timmar på 2 veckor. Börjar känna mej lite mör men ser sen framemot några dagar ledigt. Har ändå hunnit med lite annat. I fredags var vi på thairestaurang och sen in till stan och köpte lite inredningsgrejer och i lördags var vi på 15-års kalas till Hulta. Där emellan har vi bara tagit det lugnt och tittat på filmer och tv! Tv som jag inte hunnit tittat på de senaste åren. Börjar sakta men säkert känna att tårna nuddar jorden. Inser att jag varit stressad de senaste åren. Och att ha en dygnsrytm är nytt för mej. Skönt att vakna av sej själv på morgonen, utan väckarklocka. Men vi har ju Morris mat och sovklockan som nog ser till att vi säkert kommer oss upp ;) Nu lite kamomill te och sen sovdags.

Ledig dag och dejt

Publicerad 2013-09-26 19:25:48 i Allmänt,

Skönt med ledig dag! Nog för att jag tycker om jobbet men det är så mycket nytt att ta in så det tar på krafterna. Har 2 dagar att ladda batterierna nu innan jag kör igång med 4 12h jobbdagar på raken.
Har idag spenderat tiden på bästa vis med trevligt sällskap och många skratt :) Har nämligen en barndomsvän som bott här i 7 år nu. Hon kom först och kolla in lyan vår och sen bar det in till stan. Min bästaste sötaste systerdotter fyller år på tisdag så vi var och postade ett paket som jag hoppas hinner fram tills dess. Det gjorde vi på Maxinge, vilket betyder att det blev lite shopping också. Jag kom över ett riktigt Kap! Ett par skor ja kollat in redan i våras hade fallit från 50€ till 17€!! klar sak, det blev affär!



Får se när dom kommer i användning... Efter det åt vi lunch på Indigo och satt och pratade i timmar. En riktigt trevlig eftermiddag alltså :)
Nu ikväll hade jag tänkt ta på mej löparskorna och ge mej ut på en runda men vädret är otroligt omväxlande idag. Ena stunden lyser solen och vips blåser det upp och spö regnar! Så det är nog skönare på soffan ikväll. Krille for iväg på frivillig brandkårsmöte. Får se va det leder till då.

Gubbens jobb

Publicerad 2013-09-24 21:12:00 i Allmänt,

Nu när min man har börjat vänja sej med att jag sitter tyst med telefonen en stund då och då så kan jag ju skriva lite hur de går för honom ;) (för jag får ju inte skriva något eller lägga upp bilder på honom har han sagt... ;) men ibland så händer det ). Han trivs bra med sitt nya jobb han med, han är redan inne på fjärde!! veckan... tiden har gått så fort. Men det var nog mycket nytt för honom även om han donat inom samma bransch hemma. Här använder dom delar från Sverige,som tydligen har helt andra lösningar. Men med bra handledning så går det bra. 

Bilder från skördefesten

Publicerad 2013-09-24 20:24:06 i Allmänt,


Vikingabyn i Kvarnbo


Bolstaholms gård


Lugnet keramik


Kalvarna i Hellesby


Fåren i Ulfsby


Segelbåten Albanus

Highland Cattle kor och hästar på Haddnäs gård















Skördefest

Publicerad 2013-09-23 21:04:53 i Allmänt,

I helgen var det den årliga skördefesten på Åland. Det är ålänningarnas populäraste evenemang. Det håller på hela veckoslutet och går ut på att man kör runt till olika gårdar runt om på Åland, t.ex. bondgårdar och restauranger. I år fanns det 27 olika gårdar att åka till.
Vi började i Kvarnbo vid vikingabyn på lördagen. Vi hade familjen Karlsson med oss som reseledare ;) Solen visade sej för ovanlighetens skull och det var riktigt varmt i luften. Där hade dom hembakat och hantverk till salu. Sen for vi till Bolstaholms gård ut mot Geta, det är den största gården och ett måste för barnfamiljer eftersom dom har många aktiviteter för barn. Kor och hästar fanns där också samt försäljning av det mesta inom hantverk och grönsaker.
Sedan bar det ut till Hammarland till lugnet keramik. Där fick man prova på att dreja sin egen skål och passa på att ta en kaffe ;)
Efter det åkte vi till Hellesby och tittade på kalvar och hästar, köpte lite sill av märket snaps. Sedan for vi till Ulfsby gård i Jomala och klappa lamm och titta på Highland Cattle kor. Ett stenkast därifrån var vi och tittade hur det går till på Ålandsmejeriet och Ålandsbagarn när dom lagrar ost och bakar bröd.
Vi tog en välbehövlig matpaus på Fantasia inne i Mariehamn och fortsatte sedan till Sjökvarteret vid östra hamnen för att se när segelbåten Albanus kom i land. Sist men inte minst åkte vi till Lemland, Haddnäs gård. Där fanns mera Highland Cattle kor, travhästar och ponnyhästar, försäljning av det ena och det andra. Och då kom mörkret, så det bar iväg hem. Men vi hann runt nästan hela kobban på den dagen.. inte illa och roligt var det. Absolut sevärt, speciellt för sånna som jag som gillar djur ;) Bilder kommer separat.

Tiden bara rinner iväg..

Publicerad 2013-09-23 14:53:49 i Allmänt,

Det har varit glest mellan inläggen nu sedan jag började jobba. Och på jobbet trivs jag jätte bra! 12 timmar går så fort. Trevliga klienter och personalen är underbar. Vädret har inte varit det bästa. Det har regnat något fruktansvärt. Jag var tvungen att åka och köpa stövlar inför helgens skördefest..


Lyckan är total

Publicerad 2013-09-23 14:15:29 i Allmänt,

Kan knappt tro det är sant men Morris kom hem igår kväll. Jag hade varit på jobb hela dagen och när jag kom hem kl.20 och steg ur bilen tänkte jag ropa på honom, som jag alltid har gjort så fort jag varit ute på gården, men jag hade istället nästan gett upp hoppet och struntade i det. När jag kom in sa K att vi skulle iväg till butiken. På väg till bilen stannade jag upp och ropade på honom en gång. Och när vi kom hem, då jag öppnade bildörren, hör jag hur Morris jamar. Han kom springandes mot mej och upp i famnen...

Jag blev så glad så tårarna rann.. Min lilla guldklimp! Det skulle vara roligt att veta var han varit. Pälsen var så fin och ren trots flera dagars regn och rusk. och inte var han nå mager heller fast han varit borta 14 dagar! Halsbandet var kvar men "behållaren" med adressen och telefon nr. var bort skruvat... hmm.. Nå nu är han hemma och välbehållen i varje fall. Han slukade allt vi lade i matkopparna och jamade och pratade, han berättade säkert hela äventyret. Kelsjuk och go är han också. Eftersom husse inte tillåter att Morris sover i sängen så blev det för matte att sova på soffan. Han har nog fattat att han har utegångförbud för han har inte ens försökt närma sej dörren.

Helt slut

Publicerad 2013-09-19 18:56:38 i Allmänt,

klockan är runt 20 och jag skulle kunna tänka mej att gå och lägga mej.. jobba hela dagen igår och i dag har jag faktist haft halv dag. Hittills har det gått riktigt bra och jag trivs jätte bra. Hoppas det fortsätter så. Har heldag imorgon igen. Nu är det bara Morris som saknas så att jag kan få lite ro i kroppen.
Igår fick jag tips om att någon hade sett en katt som liknade på Morris, i Godby! Det betyder att han har i sånna fall tagit sej över bron...? Hmm.. Vi var i varje fall och ropa på han där i närheten men ingen Morris. Vi var också och hälsade på hos en av mina kusiner som bor här. Hörde också idag att en gul katt blivit överkörd ca. 4 km från oss. Men jag tycker att dom skulle ha tagit kontakt om det var Morris eftersom att han har halsband..
Nå, ja hoppas nog fortfarande att min lilla vän kommer hem.

Bah! Detta blir bara bättre..

Publicerad 2013-09-17 12:00:00 i Allmänt,

..fick ett nytt samtal..jag börjar på det nya jobbet redan imorgon.. Så nu är det slut på dagdrivandet ;) Ska bli så kul.. ser faktiskt fram emot detta. Äntligen får jag en vardag här, men nog var det spännande medan man sökte sig fram också. Men trots allt är det en trygghet..

Yess!!

Publicerad 2013-09-17 09:19:00 i Allmänt,

Fick just ett samtal från ett jobb, det jobbet som jag har velat få in en fot på sedan vi kom till holmen. De undrade om jag kan börja nästa vecka!! :D Känns så bra just nu! Det var nog bara 50% men hon sa att det alltid är sjukskrivningar och semestrar som skall täckas så det ordnar nog sig. Så nu skall jag börja jobba 12 timmars dagar, Härligt! :D Vill börja NU!

Enorma sniglar

Publicerad 2013-09-16 15:15:00 i Allmänt,

När jag var ute och sprang undrade jag vad det var som låg på vägen överallt. jag stannade upp och såg att det var gigantiska sniglar! Det måste ju vara dom såkallade mördarsniglarna..? uäck!


Nästan lika stor som skorna ju ;)
En annan sak som är nytt för oss, när det börjar skymma sätter gräshopporna igång med orkester. Sen när det är hel mörkt låter det som en invasion, man vågar knappt gå ut :) Påminner om sydligare länder.

Ny vecka, nya möjligheter...eller?

Publicerad 2013-09-16 11:12:00 i Allmänt,

Måndag, och min tanke var att det är en perfect dag för att söka jobb. Men det visade sig att måndagar är inte alls någon bra dag för sådan sysselsättning. Måndag = möten här tydligen. Men jag fick i varjefall tips om flera ställen som är i behov av arbetskraft. Så jag får väl ta nya tag imorgon. För i nuläget kommer jag att vara inhoppare på arbetsplatsen där jag var förra veckan fram till den 7:de Oktober, Då börjar ett vikariat som jag skulle få om jag vill och OM jag inte hittar något annat tills dess. För ärligt talat så tror jag inte jag skulle stå ut där i 1 år. Själva jobbet var bra men det var mycket dålig arbetsanda som tog mycket energi. Och jag är väldigt bortskämd med att ha haft världens bästa kollegor! Kollegor som peppar och stöttar varandra..Nå man kan väl inte få allt men jag vill i varjefall känna att det ska vara roligt att gå till jobbet, för då ger du mera helt enkelt. Så jag tänkte inte sitta hemma och vänta på att de ska ringa utan jag tänker söka vidare och är säker på att jag hittar något. Alla föreståndare jag haft kontakt med säger att jag inte behöver vara orolig, för behovet av vårdare finns! Det beror ju på hur aktiv man är i sitt sökande också ;) Jag har nog satt mera tid på att söka efter Morris nu faktiskt. Igår gick vi genom skog och berg, sökte genom hela Haraldsby men ingen frasse. Idag blåser det orkan, och regn har dom lovat hela veckan så kanske han hittar hem då. Kan ju inte vara så roligt att sitta och sura i regnet.

Utförd till Föglö

Publicerad 2013-09-14 20:43:20 i Allmänt,

Idag blev det sovmorgon för igår kom vi på att vi skulle åka in till stan och ta en öl och när vi gick och sökte ett passligt ställe hörde vi musik från östra hamnen. Det visade sej vara farbror fläsk som spelade på ångbåtsbryggan. Där var det livat så det blev ganska sent.
idag när vi vaknade var det strålande sol! enligt prognosen såg det ut att vara sista sommardagen, det kommer att börja regna imorgon kväll. Vi bestämde oss för att ta MC:n och åka ut till Föglö. Vi stannade till vid ett café i en liten by och fick nybakat bröd och bullar till kaffet. Sen tog vi färjan över och körde runt hela Föglö.




En vacker liten holme. Men det var inga tvivel om att säsongen är över. Allt var stängt, butiken, café, restaurangen, allt! Vi stannade till i hamnen och fick vänta länge på färjan. vilken tur att det var soligt. Sen tog vi färjan tillbaka till svinö och körde hem mot Godby. Där åt vi på lokala thaimats restaurangen. Hade hoppats på att Morris skulle vara hemma när vi kom men nej. Han kommer förhoppnings vis när det börjar regna.

Sökandet eftet Morris

Publicerad 2013-09-14 19:27:28 i Allmänt,

Har varit i kontakt med "siaren" både igår och idag. Hon säger att Morris lever och är sur för att vi flyttat på honom men att han kommer att komma hem när han surat klart..vi får hoppas på de. Jag vet att han kommer tillbaka :)

Hoppas hoppas...

Publicerad 2013-09-13 17:44:00 i Allmänt,

.. att min Morris kommer tillbaka.. Även om det är fredagen den 13:e känner jag att det lika fort kan vara en lyckodag. Galen som jag är så tror jag ju på att vissa människor har ett 6:e sinne...och nu har jag fått kontakt med en person som kan "tala" till djur. Hon råkar till och med bo i närheten. Nu går jag bara och väntar och hoppas. Känner mej helt passiv och olycklig utan min Morris. Tänk att en liten katt kan ha så stor inverkan på livet. Han är verkligen speciell för mej.

Min Morris

Publicerad 2013-09-11 07:58:00 i Allmänt,

Min lilla guldklimp Morris har nu varit borta i 3 dagar! :( Jag hoppas att han bara är ute och utforskar, annars blir det nog sorg i stugan. Saknar mitt lilla hjärta!

Skärgårdens guld

Publicerad 2013-09-10 08:35:14 i Allmänt,

Igår kväll åkte vi ut till Hulta. Det var så varmt och fint så vi tänkte passa på att åka ut med båt och samtidigt pressa lite havtorn. Fina stora buskar fulla med bär hitta vi. En lite bättre kväll.









Första dagen på jobbet

Publicerad 2013-09-10 08:13:00 i Allmänt,

Igår började jag jobba. Ska inte uttala mej mycket ännu men det är nog en helt annan arbetsmoral här än vad man är van med... Idag har jag kvällstur, ska prova på denna veckan nu då och se hur man trivs.

Bilder

Publicerad 2013-09-08 19:58:24 i Allmänt,

Bilderna från tidigare inlägg föll bort av någon anledning så här kommer dom.










Tillfällig hemlängtan

Publicerad 2013-09-08 19:30:59 i Allmänt,

Idag var det tidig väckning för att åka in till stan för att se pojkarnas två sista matcher. Tyvärr blev de två förluster som slutade 0-1, båda matcherna, men det var riktigt spännande och jämt hela tiden! så himla tråkigt att dom inte fick vinna när man ser hur duktiga dom blivit sedan ifjol.. Det skulle iallafall bli roligare för dem att spela då. Nåja, det har varit roligt att kunna följa deras turnering, tappra killar! Efter matcherna hade vi tid över innan båten avgick så vi tog med oss Casper till äventyrs golfen för lite kvalitetstid. Där fick han iallafall klassa ut oss totalt ;)


Vi hann även med fika och en promenad vid östra hamnen. När det var dags att vinka av dem i terminalen kom hemlängtan.. Det har varit en rolig helg med många skratt, ett riktigt härligt gäng!


Vi åkte hem och bytte fordon till MC och körde runt på små vägar där vi annars inte skulle köra till vardags. Och nog är det fint här på Åland. Fin natur och djur överallt.


Har blivit helt förälskad i kor :) Hemma ser man dem allt för sällan. Herregud, barn idag vet ju knappt varifrån mjölk kommer! Ivarjefall, vi körde om våran kommungård, och det var garanterat den finaste kommungården jag sett. Det var en gammal bondgård med massor av får runt huset :) vi såg till och med en vacker kyrka

och utsikten från soffan där hemma kan man inte klaga på heller. Nog blir det bra här.



Ålandstidningscuppen

Publicerad 2013-09-07 16:39:31 i Allmänt,

Idag gick stapeln av för fotbollscuppen på Backeberg. KOFF har hittills spelat 2 matcher varav 1 vinst och 1 förlust. Duktiga pojkar som kämpar tappert. Sitter nu i solen och njuter av en varm solig dag i väntan på sista matchen för i dag.
Nedan taktiksnack och matchbilder.



Kärt återseende

Publicerad 2013-09-06 21:09:26 i Allmänt,

nå nu har gästerna varit och farit, roligt med "hemma folk". Efter att dom åkt iväg kom vi på att vi inte ätit något idag.. sånt som händer när man inte längre behöver tänka på att mätta många magar. Vi åkte ner på byn och kollade vad som va öppet..och det var inte många ställen. Vi hittade en grill, och snacka om att vi hade tur för precis när vi hade beställt kom två killar in och beställde 21 burgare!! De märks att det kommit hungriga fotbollsspelare till kobban.

Semestern är över..

Publicerad 2013-09-06 17:06:05 i Allmänt,

igår återupptog jag min löpträning efter en låång paus över sommaren..men jag tycker att man ska ta det lugnt och njuta av sin ledighet. Ivarjefall var det mycke roligare att springa här p.g.a. de backiga landskapet,och de här charmiga typerna som ja såg längs vägen ;)




Besök

Publicerad 2013-09-06 16:39:04 i Allmänt,

sitter ivrigt och väntar på att få besök.Caspers fotbollslag ska komma och hälsa på. Stackars Morris har haft utegångs förbud hela dagen så att Casper ska ha en chans att få se honom när de kommer :)

Mellan 2 jobb ;)

Publicerad 2013-09-06 12:05:13 i Allmänt,

fick ett samtal nu på morgonen från ett av "hemmen" jag sökt jobb hos.. jag åkte dit för att träffa ansvariga sköterskan och hon visade mej runt. De handlar om ett längre vikariat. Det blev bestämt att jag ska komma på inskolning på måndag. Har också ett annat jobb på gång, också ett "hem". Det ligger i vår kommun, nära å bra. Jag fick en jätte bra bild av de när jag var och hälsade på. Det låg ute på landet med hästar och kor på området :). Magkänslan säger att jag skulle trivas där. Dom var dessutom mycket intresserad av att få in mej där men svårt nu när arbets schemat redan var gjort, men som inhopp när som helst nu till en början. spännande tider..det är väl bara att vänta och se. Får njuta av indian sommarn, som kom sent men välkommet, tills dess :)

Fredag

Publicerad 2013-09-06 11:43:44 i Allmänt,

idag var det lättare att hasa sig upp ur sängen..för idag kommer en hel buss med bekantingar :D nämligen KOFF ( Korsnäs fotbollsförening) ska bli så roligt att se bekanta ansikten..speciellt Casper! :)
Det ordnas fotbollscup på kobban och dom kommer att vara här hela helgen! men en annan liten vän var trött efter att ha varit ute på jakt hela natten ;)

Första veckan

Publicerad 2013-09-05 19:38:09 i Allmänt,

En vecka har redan gått sedan vi kom till holmen. Det har varit intensivt och vi har hunnit med mycket. Redan andra dagen blev det en Ikea resa till Uppsala för diverse inköp. Vi har utforskat skogen och njutit av solnedgången från vår inglasade terass. Mannen i huset började jobba i måndags medan jag ännu söker jobb i lugn och ro ;)  Vi trivs över förväntan och hoppas att det hller i sig.. Även katten Morris trivs :)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela