vivalaharaldsby.blogg.se

Vi är ett par från Österbotten som på sommaren 2013 bestämde oss för att flytta till Åland i behov av miljöombyte.. ett litet äventyr. Tanken var att vi skulle stanna 1 år, men det ser ut att bli på obestämd tid. För att ni där hemma skall ha en aning om hur våran vardag ser ut här på kobben så kommer det att finnas inlägg och bilder som ni kan kika på.

En helg vi sent glömmer

Publicerad 2014-03-31 12:41:49 i Allmänt,

Jag började helgen på bästa vis med att cykla hem från jobbet i riktigt varmt vårväder. När jag kom hem sjönk jag ner i solstolen och satt där tills solen närmade sej trädtopparna.


Nette kom som sällskap, vi skulle egentligen gå ut på en promenad men lämnade och njöt av värmen på terassen.



Lördag morgon var det tidig väckning eftersom vi skulle över till Stockholm. Konstigt nog har jag blivit så morgon pigg så det var inga problem. När vi gjorde oss i ordning för att åka iväg fick jag syn på bambi familjen,dom var 3 st, som var ute efter frukost...vilket var mina blommor, så det kommer att vara lönlöst att köpa uteblommor till sommaren.

Men nog är dom ju så fina och söta.
Till havs var det spegelblankt. Och väl framme i Stockholm var det soligt och varmt. Jag hade på förhand sökt upp lite vintage och secend hand affärer. Vi började på hötorget och gick genom gamla stan upp till söder där det flesta butikerna fanns. Det blev inte så många fynd men det var roligt att bara gå och se sej omkring. Själva målet med hela utfärden var att äta glass i gamla stan ;)



Jag verkligen stor trivs i denna stad.






Vi gick på restaurang och café och mådde gott.


Nöjda och glada trots trötta och sjuka fötter satte vi oss på bussen upp till kapellskär och sedan hem över Ålands hav.
Efter en skön sovmorgon var det då dags för matlagningskursen med Mickael Björklund på Smakbyn. När vi kom dit fick vi förkläden och välkomst drink.



Vi bekantatade oss med gruppen och Micke berättade om råvarorna och sina egna recept och hur vi skulle gå till väga. Nervositeten som man faktist hade innan släppte så fort Micke började prata. Mycket trevlig, humoristisk och lättsam kille. Det var verkligen en upplevelse att få laga mat i ett så fint kök. Vi delades upp i 3 grupper, förrätt, varmrätt och efterträtt. Krister blev i varmrätts gruppen och jag i efterträtts gruppen.











Efter några timmars arbete fick vi äta av allt gott vi lagat. Förrätten bestod av dillkryddad laxtartar med sikrom, svärmors limpa och syrade tomater..Mmm..





Varmrätten var 3 x lamm, (lammkorv, lammpuck, örtstekt lammfil'e) rostad löksås, potatispur'e och grönsaksragu på bönor, sidfläsk och kantareller.





lammkorven tillverkades från scratch.
Och sist men inte minst efterträtt 1 : knäckig äppel och havrefrestelse med vaniljglass och vailjsås. Efterträtt 2: lättfrusen chokladparfait med hallonsorbe och Ålvados smaksatt äppelkompott. Och en snickerskaka.


Mmm... allt var så gott! Och framför allt en så exalterad upplevelse som vi sent glömmer. Siktar på att göra det igen i höst med nya recept och då tillsammans med vänner, det skulle vara roligt :)

Min kära mans födelsedag

Publicerad 2014-03-27 10:13:26 i Allmänt,

Åå vilken dag! Jag hade väckning kl.6, trots att jag är ledig, för att göra frukost till min kära man på hans födelsedag. Det serverades ägg, bacon och honungsmelon och kaffe förståss. Det var helt vindstilla och färjsundet låg spegelblankt (vilket det fortfarande gör nu på förmiddagen). Frukosten var uppskattad men någon present blev det inte förutom på lördag när vi åker till Stockholm. Men jag var ändå inte helt nöjd. Jag älskar att ge presenter, och vill gärna att det ska vara något personligt, jag brukar aldrig ha problem att hitta på något åt Krister men i år va det svårt.. ända tills imorse när han hade åkt iväg till jobbet, loggade jag in på facebook och det första jag ser är en status från Smakbyn, "det finns fortfarande några platser kvar till söndagens matlagningskurs med Micke".... Perfect! klockrent! jag ringde och bokade direkt. Och nu är jag så glad så jag skulle kunna spricka. Det är sånna här tillfällen vi måste ta vara på nu under den här tiden här på ön.. Göra saker tillsammans. Nu ser jag så fram emot helgen! Jag hoppas han blir lika glad som jag ;)
Och nu som bäst sitter jag i kuvösen och dricker kaffe, solen värmer gott och jag sitter och tänker på vår familj och vännerna... saknar alla så mycket. Jag hoppas många av er har planer på att komma och hälsa på i sommar. Jag vill att ni också ska få uppleva lugnet och naturen här och självklart umgås. Jag kom på mej själv här om dan, när jag bara stod och tittade ut över vattnet att så här lugn har jag nog aldrig känt mej tidigare. Det låter säkert klyschigt och ni tänker vad är det här för en skogsmulle men efter att ha varit så stressad som jag varit under många år så är det nu häftigt att uppleva just lugnet. Ångrar fortfarande inte en sekund att vi flyttade hit även om jag längtar hem ibland. Tack vare det här beslutet slapp jag bli långtids sjukskriven för utmattning vilket var bäst både för min och arbetsgivarens del.. men det är trots allt jag som är den stora vinnaren som får uppleva något nytt ;)

ovan en pik.. hoppas många känner sej träffade ;) Ha en bra dag!

Nå nu är våren här för att stanna..

Publicerad 2014-03-25 19:16:35 i Allmänt,

skulle jag vilja tro i iallafall. Ena kvällen var det snöstorm och morgonen därpå var all snö borta,men det var ju förra veckans torsdag. Är nu mitt upp i en 2 veckors period då jag bara har en och en halv dags arbetsdag, känns bra! senaste helg var vi i Hulta där vi hjälpte till med vedarbete och sånt, drack kaffe ute i solen och åt grillat för första gången i år.
Idag var jag in till stan och uträttade några ärenden, bland annat var jag och bokade båt och buss till Stockholm till på lördag. Måste ju använda fribiljetter och ledig tid på bästa vis. Jag bara älskar Stockholm den här tiden på året och Krister fyller år på torsdag, så han ska få i present en middag + glass i solen i gamla stan. Hoppas bara att det är sol då ;)
Ikväll har vi varit ute på gården, jag räfsade bort kvistar och Krister bytte till sommar däck på bilen min.

Det var verkligen vår i luften och solnedgången var vacker!



Skriv kramp eller bara lat?

Publicerad 2014-03-18 14:54:08 i Allmänt,

Ja antingen har jag drabbats av skriv kramp som dom brukar kalla det, eller så är jag bara lat.. högst troligen det senare. Hade nästan glömt att jag hade en blogg eller dagbok som jag hellre kallar det. Nå men iallafall. Ett riktigt bakslag i väderprognosen kom natten till lördagen. Suck, jag som trivdes så bra med tanken på att det snart var vår. Fredagen satt jag i solen stort sett hela dagen.



Och på lördag vaknade vi upp till ett vitt Åland och blåsigt värre.

Vi tillbringade dagen på stan med ett och annat fynd och café besök.


och på kvällen åkte vi ut till Hulta på 7 års kalas.



Där var flaggan i topp dagen till ära.


Och även om det är kalla nätter nu så fortsätter blommorna att sticka upp. På mornarna är marken helt vit av snö och under dagen smälter det bort.
Söndagen gick i jobbets tecken för mej och även måndagen.
Idag har vi njutit av en ledig dag, jag och Morris. Han är så bra sällskap, håller sej i närheten och pratar lite nu som då :)



Mar. 13, 2014

Publicerad 2014-03-13 20:22:03 i Allmänt,

Har egentligen inte så mycket att skriva om. Vardagen rullar på och vi mår bra. Har jobbat nu 2 dagar så nu är jag ledig 2 dagar.
Här kommer några bilder


Jag och Morris hade en fin dag på inglasade terassen i tisdags.




Bambi och hans vänner har hittat ut ur skogen efter vintern. Det verkligen kryllar av dem ute i Hulta nu.


Den här bilden tog jag under en kvällspromenad på jobbet.


Lite senare samma kväll.
Vi har haft varma sköna dagar nu men till helgen väntas ett bakslag med snöslask.. hoppas det inte varar länge..

11 Mars

Publicerad 2014-03-11 09:31:00 i Allmänt,

Vårvädret bara fortsätter varvat med blåst och lite regn igår på eftermiddagen. Det doftar så gott av våren och havet vart än man går. Jag överlevde natten på jobbet, det gick förvånansvärt bra. Men när jag vaknade på dagen var jag seg som aldrig förr. Det blev en dag på soffan. Lördagen och söndagen gick också i jobbets tecken och Krister var på brandövning hela lördagen i Jomala. Resten av helgen har han roat sej med att köra runt på holmen med motorcykeln. Nu har jag också övergått till 2 hjul, numera cyklar jag till jobbet. Det var skönt att börja dagen med friskluft. Passlig sträcka är det också, 5 km, men många sega backar. Igår var jag ledig, var och simmade på förmiddagen. Solen hade värmt upp i kuvösen så vi kunde för första gången i år äta middagen ute. Och nu på morgonen var det varmt nog att äta frukost "ute". Morris hade fullt upp att jaga flugor som vaknat till liv.

En natt på jobbet

Publicerad 2014-03-07 02:07:58 i Allmänt,

jaa-a...det blev att jobba natt nu då, första gången sedan augusti i fjol. Men nog ska det väl bli morgon även denna gång trots att det är 12 timmars natt. Har förut tyckt att 10 timmar räcker gott och väl men halva tiden har nu redan rusat iväg och jag känner mej rätt pigg trots att jag inte kom mej för att vila innan. De ringde från jobbet på morgonen när jag sätt och drack mitt kaffe. Jag tänkte nog genast då att jag skulle gå och lägga mej igen men solen sken och jag kände inte alls för det just då. Termometern visade +9 grader så jag lade D- vitamin burken åt sidan och for ut på länk. Jag hann bara springa 1 km så började vänster foten värka. Kände av det redan igår men det blev bra över natten, så det blev att promenera då istället.


Den här fina vägskylten såg jag längs vägen, det var ju tur att jag fick syn på den så att jag inte gick vilse.
När jag kom hem rörde jag ihop en bröd deg som fick jäsa medan jag for till simhallen. Efter det var jag och handlade. Kändes lite skoj faktiskt när en Weekend house lastbil från Petalax står på parkeringen intill butiken och när jag skulle ta och väga gurkan såg jag att den var från Närpes :)


Haha, jo jag tog faktist en bild på den ;)
Nåja, sen bar det hem och koka mat. Och mitt i allt var det bara 1 timme tills jag skulle infinna mej på jobbet så inte blev det någon vila. Krister hann jag bara se 1 timme, han var bara hem och åt efter jobbet och sen vidare på brandkårsövning.
Solnedgången var oslagbart vacker ikväll, men varade bara 2-3 minuter.


Nu börjar ögonlocken kännas tunga...längtar till sängen. Snaaart är det morgon.

NUU njuter jag!

Publicerad 2014-03-05 17:38:00 i Allmänt,

Min absoluta favorit tid på året, våren! Den är här nu och solen har äntligen återvänt. Idag har jag haft kort dag på jobbet, slutade redan kl.15. Jag for hem och fick en hel del gjort på kort tid, städa, tvätta och diska. Sen bytte jag om och for ut på en länk i skogen. Har hittat en bra stig inte långt från oss som var rolig att springa längs. Den är backig och mycket kvistar och därför bra träning. Passade på att ta några bilder. På bilden ovan syns (inte så bra men) vårt hus, de ljus blåa. Solen har lyst hela dagen och värmt upp i "kuvösen" ;) skönt att sitta där en stund efter träningen.Nu har också fästingarna vaknat. Har tagit en om dagen av Morris nu så nu åkte frontline på. Hoppas det hjälper.

Saknar dej siss!

Publicerad 2014-03-04 19:35:51 i Allmänt,

Syrran skickade en bild idag som jag vill dela med mej av :)


Mormor, Lene och jag..Det där var länge sen :)
Har blivit så dålig på att knäppa bilder efter att jag fick ny telefon. Hann vänja mej vid att vara utan camera och uppkoppling vart jag än går. Det har nu varit så grått och trist också men idag kom solen fram och vad glada vi blev på jobbet. Det blev en promenad på eftermiddagen. Bedömningen gick förresten bra idag och alla var glada och nöjda. skönt!

Morris 4 år

Publicerad 2014-03-03 21:33:58 i Allmänt,

Då har redan 3 lediga dagar rusat iväg igen. Och i lördags blev jag riktigt bortskämd. Först på dagen tog jag det lugnt, var ute på länk med Nettes voffen och sen kom Nette och hämtade mej på kvällen och vi åkte hem till henne. Hennes härliga föräldrar hade fixat en buffe av räkor, oliver, vitlöksbröd och en massa ihop plock och till det blev det vinprovning. Vi hade riktigt trevligt. Tusen tack för det! Lite senare på kvällen fick vi skjuts in till stan för lite uteliv. Vi gick först till Indigo och sen vidare till Arken. Vi hade kul och kom oss inte hem förrän krogarna stängde vilket resulterade i att söndagen blev en vilodag på soffan. Kocken hade också ledigt så vi åt middag på thai restaurangen. Vi tog en lång omväg hem och körde på små vägar jag inte kört på innan. Krokiga vägar men vackra platser..måste ses sommartid senare.. kanske på cykel. Idag har jag gjort en del pappersjobb inför examens bedömningen som vår elev har imorgon och sen bara läst en bok. Och inte nog med det så har mitt lilla hjärta födelsedag idag, alltså Morris ;) han fyller hela 4 år så idag var det lite extra gott på menyn, gulle mitt.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela